Pāriet uz galveno saturu

Ir jāredz.


DMDM atklās izstādi „Jūgendstila mode" 0

Modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas izstādē  būs apskatāmi 70 izcili jūgendstila perioda tērpi
Nezindama_jugmode-m-media_large
Izstādes "Jūgendstila mode" publicitātes foto
14.jūnijs 2012 07:03
No 15. jūnija līdz 28. oktobrim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Skārņu ielā 10/20, Rīgā) būs apskatāma pasaulslavenā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas izstāde no Parīzes „Jūgendstila mode". 
Rīgā, kas ir viena no jūgendstila galvaspilsētām, pirmo reizi tiek plānota vērienīga 20. gadsimta sākuma modei veltīta izstāde. Jūgendstila periods attiecināms uz laika posmu no 1890. līdz 1914. gadam. Šis ir tā sauktais La Belle Époque periods, kad Eiropas sabiedrība nepazina lielus karus, revolūcijas un politiskus satricinājumus. Jaunās estētikas iespaidā, kas apvienoja mīlestību uz dabu un Japānas kultūrai raksturīgo asimetrisko ornamentu, viduslaiku formas elementus ar tā saucamo trešā rokoko stilu, dzimst absolūti jauns un unikāls stils - jūgendstils, kas tā laika Krievijas impērijas bagātākajā tirdzniecības un rūpniecības centrā Rīgā atrada labvēlīgu attīstības vidi.
„Skaistā laikmeta" mode veidojās Parīzē, 1900. gada Starptautiskās izstādes iespaidā. Tā cildināja sievieti, tās tievo, korsetē iejozto vidukli, garos, nārām līdzīgos matus un plūstošās, ilgu pilnās kustības. 
Izstādē eksponēti 70 izcili jūgendstila perioda tērpi, kurus veidojuši tā laika ievērojamie modes nami - Worth, Doucet, Paguin, Drecoll, Rouff, Poiret, Babani, Fortuny u.c. Tērpi demonstrē Latvijas publikai lieliskus audumus, piegriezumu, mežģīnes, izšuvumus, aplikācijas. Kā allaž izstādi papildina liels modes aksesuāru skaits no modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas: vēdekļi, somiņas, apavi, lietussargi, cimdi, smaržu flakoni, juvelieru izstrādājumi un citi 19. un 20. gadsimta mijas sieviešu un vīriešu modes aksesuāri, kas uzskatāmi stāstīs par jūgendstila līnijas iespaidu uz šī perioda priekšmetu un modes pasauli, kas radīja tik ļoti daudz skaistuma. 
Jūgendstila laikmeta vēsturiskās atmosfēras veidošanā ekspozīcijā piedalās arī lielformāta tā laika modes fotogrāfijas, gleznoti portreti, mēbeles, lampas un keramikas priekšmeti, kas harmoniski saskan ar šī elegantā un stilīgā perioda tērpiem. Visi izstādes eksponāti rīdziniekiem un Latvijas galvaspilsētas viesiem būs absolūti jauni. 
Kaut arī kolekcijas īpašnieks atsevišķus tērpus ir eksponējis izstādēs Parīzē, Tokijā, Stambulā, Sidnejā, Santjago, Honkongā, Venēcijā, šāda mēroga izstāde ir savā ziņā pirmizrāde.

Komentāri

Ierakstīt komentāru

Šī emuāra populārākās ziņas

Priecīgas Lieldienas !

Bērnībā ļoti aizrāvos ar apsveikuma kartiņu kolekcionēšanu, nu laikam jau visi mani vienaudži tolaik kaut ko krāja:). Esmu savu kolekciju saglabājusi un apskatot krājumus atradu pagājušā gs. 20-30 gadu Lieldienu kartītes. Priecīgas Lieldienas visiem !!!

Gruzija - Kabuleti - Batumi.

Lampa.

Šoreiz no lietotiem svārkiem tapa jauna kleita lampai. Ideja šādam svārku pielietojumam nav mana, bet kādreiz noskatīta internetā. Lampas raksturs var būt tik mainīgs, viss atkarīgs no svārku auduma un rakstiem. Svārkus piemeklēju lietotu preču veikalā, dekorēju ar senu mežģīni.